Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Achterin gelegen villa met kenmerken verwijzend naar de nieuwe zakelijkheid. Volgens kadastrale gegevens is het pand opgetrokken in 1938 in opdracht van Alexander en Henrica Isabella Leemans-Van den Maegdenbergh.

Het betreft een vrijstaande baksteenbouw op verdiepte plint van drie traveeën en één bouwlaag onder schilddak met dakvensters. Een driedelige trap geeft toegang tot het inkomportaal met een robuuste, geprofileerde deuromkadering (wellicht uit beton), onder een licht geprofileerde strakke luifel. Dit portaal is opengewerkt met zijdelingse rondboogvensters. Karakteristiek is het gebruik van omkaderde hoekvensters met doorlopende lekdrempels, die hier voorzien zijn van decoratieve spuwers.

De oorspronkelijke volumewerking is in recente tijden afgezwakt door de afbraak van de monumentale sierschouwen, waarvan de geprofileerde verticale banden tussen de dakvensters in de zijgevels nog getuigen. Verdere verschraling kwam tot stand door de vervanging van mechanische pannen door (kunst?)leien, en de grijze schildering van kroonlijsten en omkaderingen. De houten borstwering boven de inkomportaal is recent vervangen.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia’s, Zandvliet, 2.
  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Postkaarten, Zandvliet, C8.