Vrijstaand burgerhuis met enkelhuisopstand van 1911. Het pand is opgetrokken in opdracht van Petrus-Jan Jacobs-Snoeckx, zonder beroep, op de locatie van een oude dorpswoning, waarvan de twee rechtse traveeën gedeeltelijk bewaard zijn gebleven ter hoogte van Spaansemolenstraat 12. Oorspronkelijk was er een doorgang naar de achtertuin, die later is opgeheven in functie van een autobergplaats. De gevel van het woonhuis vertoont een gelijkaardige indeling en vormgeving als het pand aan Noordland 6. en Monnikenhofstraat 87 in Berendrecht.
Dit enkelhuis met een gevelbreedte van drie traveeën, telt twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met straat, leien). Het betreft een bakstenen lijstgevel met opvallend rechter deurrisaliet en hoge blauwe hardstenen plint. De horizontaliserende werking ontstaat door het gebruik van doorlopende lekdrempels en, ter hoogte van de twee linker traveeën, bepleisterde muurbanden. Verder is de gevel voorzien van steekbogige muuropeningen met accenten in stucwerk voor aanzet- en sluitsteen. Deze laatste is geprofileerd uitgewerkt met cirkelmotief. De deurtravee is gedecoreerd met neorenaissance-stucbekroningen met gebruik van motieven zoals diamantkop, opgehangen festoen, schelp, voluut, bolornement en meandermotief. Bovenaan zijn nog twee appliques in ruitvorm waarin rozetten. Het portaal is voorzien van dubbele beglaasde paneeldeuren met bovenlicht en elegant uitgewerkte platte handgrepen.
Het oorspronkelijke ijzeren hekwerk is na 1945 vervangen door een lage baksteenmuur, die recent voorzien is van een cementbepleistering. Het oorspronkelijke pannendak is vervangen door leien. De kroonlijst is aangepast.
Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van den Borne S. & Van Severen E. 2015: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/182711 (geraadpleegd op ).
Vrijstaande burgerwoning met enkelhuisopstand van 1911 (zie deurbekroning).
Bakstenen lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met straat, leien). Markant rechter deurisaliet en bepleisterde muurbanden. Steekbogige muuropeningen met doorgetrokken lekdrempels en sluitsteen, in de deurtravee met uitgewerkte neorenaissance-stucbekroning.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1992: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10860 (geraadpleegd op ).