Gasstraat

Beschrijving

Van de Nijverheidskaai naar de Noordstraat. Tracé van de Gasstraat voegt grosso modo de zogenaamd "Casimirus veste" een 16de-eeuwse stadsgracht met versterkingen. Gracht gedempt in 1869-1874, brede straat werd in 1875 geplaveid. In 1866 genaamd naar de gasfabriek voor stadsgas opgericht in 1836, later overgenomen door de firma Desclée. Voor aanvoer van steenkool werd vanaf de Nijverheidskaai een Decauvillespoor aangelegd. Van circa 1900 tot 1980-1982 twee beeldbepalende cilindrische gashouders. Naast gasfabriek ook textielfabriek van Boutry-Van Isselstein, zie nummer 2 A. De industrieel richtte in 1865 ook vier rijen arbeiderswoningen op in de straat, de zogenaamd "Cité Boutry", in 1950 gesloopt en vervangen door appartementsgebouw. In oorsprong ook talrijke herbergen. Ook verschillende arbeidershuizen onder meer nummer 49-55, eenheidsbebouwing van vier enkelhuizen van circa 1900.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 132-134.