Dorpswoning, vroeger nummer 17 nu deel uitmakend van nummer 18, met hoge en steile bedaking, waarvan de kern zeker opklimt tot het eerste kwart van de 19de eeuw. Volgens kadastrale informatie bestond het pand omstreeks 1819 uit een huis en plaets en was het toen in eigendom van Joannes Fcus Deckers, maelder te Santvliet. Gevel wellicht aangepast omstreeks 1900.
Kleinschalige woning onder recent vernieuwd, pannen zadeldak met kroonlijst op klossen (nok evenwijdig met de straat). Het gaat om een symmetrisch uitgewerkte bakstenen lijstgevel met een centrale venstertravee uitgewerkt als spaarveld en afgelijnd door een muizentandfries. Aan weerszijden hiervan zijn identieke deurtraveeën. Het diamantkopmotief is gebruikt ter decoratie van het middenkalf van deuren en venster en ook in de vormgeving van de licht verheven deurpanelen.
Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Van den Borne S. & Van Severen E. 2015: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/182670 (geraadpleegd op ).
Nummer 17, heden deel uitmakend van nummer 18. Kleine rijwoning van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel met straat, Vlaamse pannen), van rond 1900.
Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. Verdiepte, centrale venstertravee met muizentand en beluikt steekboogvenster; flankerende steekboogdeuren. Houten kroonlijst op klossen.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 1992: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10862 (geraadpleegd op ).