Burgerhuis (herinventarisatie 2015) ()

Burgerhuis van omstreeks 1926, mogelijk met oudere kern, opgetrokken in opdracht van Aloys Antonius Lemans-Van den Maegdenbergh. Op deze locatie stond voorheen een huis van één bouwlaag.

Wat de schaal betreft is deze woning de meest imposante rondom de kerk. Dit dubbelhuis met gevelbreedte van vijf traveeën, telt twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel met straat, mechanische pannen). Het betreft een bakstenen lijstgevel met centraal uitgewerkte deurrisaliet, tussen bakstenen pilasters en afgelijnd met een muizentandfries onder een getrapt dakvenster met oculus en bolvormige bekroning. Op de begane grond bevindt zich een rondboogdeur onder uitspringende waterlijst op consoles. De gevel is voorzien van getoogde of rondbogige vensters met diamantkopsluitsteen en blauwe hardstenen lekdrempels. Ter hoogte van de aanzetstenen van de ramen zijn decoratieve muurbanden in witte natuursteen Het geheel is voorzien van een houten kroonlijst op klossen. Het deur- en vensterschrijnwerk is gedeeltelijk bewaard maar aangepast na 1950.

• Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Postkaarten, Zandvliet, C3, C8.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 212: Kadastrale legger, Zandvliet, artikelnummer 1322.
  • Kadasterarchief Antwerpen, 207: Mutatieschetsen, Zandvliet, 1926/5.
  • Foto’s verstrekt door Willy Van Hees (1 juli 2015).

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke

Rijhuis ()

Rijhuis met dubbelhuisopstand, van rond 1926. Bakstenen lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Uitgewerkt deurrisaliet onder getrapte top met oculus. Getoogde of rondbogige vensters met diamantkopsluitsteen en arduinen lekdrempels. Rondboogdeur onder uitspringende waterlijst op consoles. Houten kroonlijst op klossen.

• Kadasterarchief Antwerpen, mutatieschetsen Zandvliet 1926/5.

Auteurs:  Kennes, Hilde