Ijzerkaai

Beschrijving

Tussen Budastraat en Koning Albertpark. Tracé parallel aan de Leie; eenzijdige bebouwing (zuid); naamgeving ter herdenking van de soldaten die gedurende vier jaar stand hielden aan de IJzervlakte. Straat aangelegd na het graven van de nieuwe arm van de kleine Leie in 1913. Dambrug van 1950 verbindt het Koning Albertpark met de IJzer- en Damkaai.

Basisbebouwing: breedhuizen van twee traveeën en twee à drie bouwlagen onder zadeldaken, platte daken of mansardedaken. Arbeiders- en burgerwoningen uit het interbellum overwegend getypeerd door bakstenen gevels met erkers aansluitend bij de art-decostijl zie de geometrische vormentaal en het rijkelijk gebruik van glas in lood voor deuren en vensters. Tal van woningen worden aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje onder meer met buisprofiel.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 203-204.