Kanonstraat

Beschrijving

Van de Sint-Denijsestraat tot de Doorniksewijk. In 1838 Klaekkaerstraet, naar de Klakkaarsbeek die de straat dwarste. Huidige benaming naar herberg Het Canon (Noordoost-hoek Kanonstraat-Doorniksewijk). Westelijk deel circa 1800 aangelegd. Circa 1820 tot aan Sint-Denijsestraat doorgetrokken. In 1947 na verkoop van grond van St.-Jorispark bouw van nummers 32-44. Ook handel: op zuidzijde, nummer 51, houtmagazijn van Moulin nu Transgroom N.V. Op noordzijde links van nummer 56 magazijn van circa 1900 van kaashandelaar Carette met laadluik met lambrekijn aan goot. Nummer 20, voorheen firma Wyseur van gietijzeren voorwerpen, zie gietijzeren tuinhek met initialen "F-W" en "G-W", gesticht in 1872, gesloten in 1985. Noordzijde, nummer 19, Stella Maris, lagere school door zusters Verrue in 1899 opgericht, in 1954 overgenomen door zusters van Tielt.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 219.