Lange Steenstraat

Beschrijving

Van de Doorniksestraat naar de Steenpoort, genaamd naar de zogenaamd Steenpoort waarnaar de straat leidde. Van oudsher winkelstraat. Tracé reeds aangeduid bij Sanderus (1641); bebouwing voornamelijk bestaande uit diephuizen. De oudste vermelding gaat terug tot 1275, vanaf 1482 Lange Steenstraat. Tot in het begin van de 19de eeuw lopend tot aan de Grote Kring. De huidige Steenpoort behoorde tot de Lange Steenstraat. Sinds 1974 is de straat verkeersvrij.

Basisbebouwing: breedhuizen met variërende gevelbreedte en van twee à vier bouwlagen onder zadel- of mansardedak, al dan niet doorbroken door dakkapellen. Overwegend 19de-eeuwse bepleisterde lijstgevels, getypeerd door rechthoekige vensters met al dan niet doorgetrokken arduinen onderdorpels: nummers 2, 5, 7, 18, 21, 25 met opvallende muurkapel, 37, 39. Nummer 1-3, met sterk aangepast parement van 1887, naar ontwerp van Callebert-Blancke (Menen).Ook enkele woningen uit het interbellum en de jaren 1940 onder meer nummer 11 van 1930, nummer 13 van 1946, naar ontwerp van P. Gits (Kortrijk). Het oorspronkelijke karakter van de winkelhuizen is op de begane grond meestal teloor gegaan door de vervangende recente winkelpuien.

• Stadsarchief Kortrijk 130, nummer 9913; 130, nummer 14575 (of 293/46); 131, nummer 11064; 131, nummer 1536.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 275-279.