Marksesteenweg

Beschrijving

Westelijke uitvalsweg naar Marke. Licht gebogen tracé. Maakte in oorsprong deel uit van het Romeinse diverticulum Kortrijk-Rijsel. Het begin van de straat wordt doorsneden door de spoorweg Brugge-Rijsel, via ijzeren bruggen respectievelijk van 1955 en 1957. Twee molens tot tweede helft van de 19de eeuw: Weidemolen en Steenbruggemolen. Van 1607 tot 1944 vestigingsplaats van de Magdalenakapel, thans enkel funderingen. Met de afschaffing van het Sint-Maartenskerkhof in 1783 werd ten westen van de Magdalenakapel, het Magdalenakerkhof aangelegd, eveneens in 1944 verwoest en afgeschaft en vervangen door het Magdalanapark dat in 1955 werd opengesteld voor het publiek. Centraal beeld genaamd De Eerste stap naar ontwerp van A. Taeckens. Bomen: beuken, ceders, platanen en Italiaanse populieren.

• DEBRABANDERE P. 1992: Historische parken en tuinen, Kortrijk, 147-149.
  • VAN HOONACKER E. 1986: Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 309-312.