Meensesteenweg (Kortrijk)

Beschrijving

Van de Meensestraat tot Bissegem. Aanvankelijk aardeweg, geplaveid in 1723. In 1959-60 werd de weg verbreed. Buurttram Kortrijk-Menen aan noordzijde van de steenweg, eerste stoomtram van 1893, trams tot 1954. Doorheen geschiedenis (landelijke) industriële activiteiten: ter hoogte van nummer 82 van 1570 tot 1880 schorsmolen. Op hoek met Kortrijksestraat in begin van de 19de eeuw oprichting van een fabriek voor perkamenten en zeemleer, Redgrave & Cie. Dit pand werd later omgebouwd tot vijf woningen, het hoekpand met afgesnuite hoek werd een herberg, laatst genoemde en de twee aanpalende huizen werden inmiddels gesloopt. Weide van blekerij Vercruysse (zie nummer 83) werd in 1921 omgevormd tot voetbalveld, vanaf 1971 zogenaamd "Guldensporenstadion". Tussen voetbalterrein en spoorweg voorheen textielfabriek van Oosterlynck opgericht in 1919. Rechts van nummer 89, vroegere hoeve Delplancke, met boerenhuis van twee bouwlagen, die nog verwijst naar vroeger landelijk uitzicht van de steenweg. Basisbebouwing: lintbebouwing, ter hoogte van Noordstraat en Kortrijksestraat aaneengesloten bebouwing, met talrijke arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen. Nummer 37-51, eenheidsbebouwing van arbeidershuizen met eenvoudige bakstenen lijstgevel benadrukt door het gebruik van gele baksteen.