Schouwburgplein

Beschrijving

Tussen de Doorniksestraat en de Havermarkt. Plein ontstaan nadat de Grote Hallen, tijdens het bombardement van 1944, volledig afbrandden. Het puin werd echter pas in 1951 opgeruimd. In 1981 kreeg het plein zijn huidige naam en omvat de vroeger Schouwburgstraat (noord), het oostelijk deel van de Burgemeester Reynaertstraat en het zuidelijk deel van de Havermarkt. De Schouwburgstraat die aanvankelijk Kunststraat heette werd aangelegd circa 1908 om toegang te verlenen tot de geplande schouwburg. Plein opnieuw aangelegd in 1996, naar ontwerp van architect W. Cuyvers; ten westen hedendaags sculptuur naar ontwerp van Olivier Strebelle. Noordwand, gelijkaardige bebouwing in neo-Vlaamse-renaissancestijl. De zuidwand wordt getypeerd door recentere bebouwing en panden die aansluiten bij de neoclassicistische stijl, onder meer nummer 6.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 427-428.