Simon Stevinstraat

Beschrijving

Tussen het Koning Albertpark en de Edgar Tinellaan. Aangelegd in 1937. Basisbebouwing: arbeiderswoningen uit de tweede helft van de jaren 1930. Breedhuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder platte of zadeldaken. Bakstenen lijstgevels aansluitend bij de art deco en het modernisme met typerende twee- of driezijdige erkers, gebruik van de decoratieve geglazuurde tegels en siermetselwerk: nummer 17; nummer 21 met plint van geglazuurde tegels; nummer 29 met typisch geprofileerd portaal; nummer 44, van 1937, naar ontwerp van Privat-Audiens (Kortrijk), met gebruik van bruingeglazuurde baksteen voor de deuromlijsting en muurbanden. Ook een groot aantal koppelwoningen onder meer nummer 18-20, van 1935, naar ontwerp van J.J. Demeyere (Kortrijk), met typerende erker en balkon met buisleuningen. Nummer 24-26, van 1935, naar ontwerp van G. Hoste.

• Stadsarchief Kortrijk 206, nr. 12023; 207, nr. 11979.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 433.