Sint-Amandsplein

Beschrijving

Rechthoekig plein, recent heraangelegd en hoofdzakelijk met parkeerfunctie. Ten westen, plantsoen met plataan.
Gelegen tussen de Overleiestraat en de Sint-Amandslaan/Kapelstraat. Aangelegd circa 1900 en ontstaan in 1896 door de afbraak van de huizen aan de oostkant van de Overleiestraat tussen de Kapelstraat en de toenmalige Koekstraat (nu Sint-Amandslaan). Tot 1921 stond op het plein een overdekte markthal die in 1918 verwoest werd.

Basisbebouwing: arbeidershuizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Enkelhuizen met bakstenen lijstgevels, vaak verlevendigd door het gebruik van gele sierbaksteen. Nummer 9, van 1907, met deels behouden schrijnwerk zie kleine roedeverdeling in het bovenlicht van het venster. Nummer 8/ Sint-Amandslaan, gelijke woning met houten winkelpui. Nummer 11, verankerde bakstenen lijstgevel van circa 1900, met aangepaste muuropeningen. Nummer 12, opgetrokken in 1909, later verhoogd met één bouwlaag, zie bouwplan. Nummer 13, van 1923, getypeerd door muuropeningen onder doorgetrokken druiplijst. Ook bepleisterde en/of beschilderde parementen onder meer nummers 4, 5, 21 en 22. Ook vernieuwde parementen (nummer 6, 10 en 23). Ook nieuwbouw onder meer appartementen van vijf bouwlagen + dakverdieping. Nummer 3, De Kortrijkse Zilversmederij, gesticht in 1950 en sinds 1955 hier gevestigd. De ateliers zijn bereikbaar via de poortdoorgang van nummer 7.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 435-436.