Sint-Sebastiaanslaan

Beschrijving

Van de Minister Tacklaan naar de Loofstraat. Nieuwe laan, gepland in 1909, bestrating uitgevoerd in 1928, jaar waarin de naam Sint-Sebastiaanslaan gegeven werd, naar het park van de gilde van Sint-Sebastiaan, dat vroeger op de hoek van de Doorniksewijk en de Minister Tacklaan lag. In 1968 huidige benaming. In 1952 straat doorgetrokken tot aan de Beverlaai en in 1954 tot aan de Loofstraat. Huizen nummers 9, 10 en 25 vernield in 1944.
Basisbebouwing: panden uit de jaren 1930, vaak met voortuin of ondergrondse garage, ook veel eenheidsbebouwing onder meer enkelhuizen nummers 31-37 van 1935, voor A. Vlerick (Tissus et doublures). Nummer 36, halfvrijstaand woonhuis van 1946 heropgebouwd naar ontwerp van P. Viérin. Nummer 40, villa naar ontwerp van Ch. Hoge (Gent) van 1928. Naar Loofstraat toe villa's en rijhuizen vanaf de jaren 1950. Tevens appartementsgebouwen, onder meer nummer 5 A van vier bouwlagen naar ontwerp van J. Bossuyt. Voorheen ter hoogte van Minister Tacklaan ook industrie, onder meer nummer 3 voorheen firma Désiré Florin, kartonkapperij, vlechterij en jacquardmontering, gesticht in 1890. Nu ook grootwarenhuizen.

• Stadsarchief Kortrijk 219, nr. 105/46; 220, nr. 8860.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 455.