Stationsstraat

Beschrijving

Van de Waterpoort naar het Stationsplein. Tot 1925 IJzerwegstraat genaamd en tot 1968 Statiestraat. Aangelegd in 1838-1840 als verbindingsweg tussen de Grote Markt en het pas opgetrokken station, en deel uitmakend van de pas aangelegde Stationswijk (zie Stationsplein). In 1843 is de straat reeds volledig bebouwd. In het begin van de 20ste eeuw lopen de sporen van de buurtspoorweg door de straat. Homogeen straatbeeld bestaande uit bepleisterde neoclassicistische lijstgevels, verbroken vanaf de jaren 1960 door nieuwbouw.

Basisbebouwing: burgerwoningen van vijf traveeën en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bepleisterde lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw, met aflijnende houten kroonlijst. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting. Vaak horizontaliserende doorgetrokken onderdorpels. Met schijnvoegen geaccentueerde puien onder meer nummer 9 voormalig woonhuis van Burgemeester Vercruysse.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 468-469.