Veldstraat

Beschrijving

Van de Gentsesteenweg naar de Pluimstraat. Maakte aanvankelijk deel uit van de Ommegangstraat, de weg die buiten de stadsgracht van de Gentpoort naar de Doornikpoort liep. Huidige naam vanaf 1879. Vanaf 1854 plannen om straat te verbreden, pas op einde van de 19de eeuw uitgevoerd. Op het einde van de straat werd in 1908 een jubelgrot ingewijd, een jaar tevoren werd een beeldbepalende afsluitingsmuur voor het klooster gebouwd (zie Passionistenklooster, Wandelingstraat). Voorheen ook textielindustrie: met name mechanische weverij, blekerij en ververij "La Petite Lys" gesticht op het einde van de 19de eeuw door L. Baut op de Dam en vervolgens naar Groeningelaan overgebracht, zie arbeiderswoningen nummers 74-84; garenververij van K. Lambrecht, zie nummer 71 bis, 73 en 75. In 1928 stichting van de weverij Braeckeveld.

Basisbebouwing: arbeiderswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, bakstenen of bepleisterde lijstgevels; vaak als eenheidsbebouwing opgetrokken, onder meer nummers 74-84 waarvan zes exemplaren van 1904 in opdracht van L. Baut. Ook eenheidsbebouwing van meer art-nouveaugetinte panden met name nr. 125-129. Enkele winkelpanden, onder meer nummer 155 en 157 met behouden puien. Verschillende bouwstijlen, onder meer typerende eind 19de-eeuwse lijstgevels. Geometrische art deco uit de jaren 1930, nummer 1/ Stasegemsestraat nummer 2 (zie aldaar), typerend hoekpand heden groen beraapt, met asymmetrisch opgebouwde hoekgevel. Meerdere kapelletjes, onder meer in de gevels van nummers 62 en 114 (zie aldaar). Nummer 176: voorheen toegang tot de Sint-Antoniusschool, sedert 1980 behoort de school tot het Sint-Jozefinstituut.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 502-503.