Wandelingstraat

Beschrijving

Van de Veemarkt naar de Hugo Verrieststraat. Het beeld van de oostelijke gevelwand wordt bepaald door de kerk van de Heilige Antonius van Padua van het klooster van de paters Passionisten, opgericht in 1873-1874.

Basisbebouwing: arbeidershuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Bepleisterde lijstgevels met licht getoogde of rechthoekige muuropeningen al dan niet in geprofileerde omlijsting: nummer 13-15, nummer 13 met aangepast parement en erker van 1933. Ook tal van vernieuwde parementen (nummers 6, 21, 23, 24-30). Nummer 34-36/ Pluimstraat, voormalige herberg getypeerd door afgeschuinde hoektravee. Vanaf de Veldstraat voornamelijk bebouwing uit het interbellum. Overwegend eenvoudige traditionele bakstenen lijstgevels vaak verfraaid door het gebruik van sierbaksteen. Nummer 38/ Pluimstraat, eenvoudige bakstenen lijstgevel verfraaid door gebruik van gele baksteen en de licht vooruitspringende borstwering. Nummer 42, winkel-woonhuis van 1927, naar ontwerp van G. Demets. Nummer 48, met muurnis met monumentaal Heilig-Hartbeeld. Nummer 50, met fraai glas in lood. Nummer 58, enkelhuis van 1927, naar ontwerp van A. Vandenberghe (Kortrijk). Nummer 62, fraai dakvenster.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 529-530.