erfgoedobject

Polderhuis

bouwkundig element
ID
10876
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10876

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Polderhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand polderhuisje met linker doorrij, opgetrokken omstreeks 1909 op braakliggend bouwland. Toen is het perceel door Jan Baptist Van Dorst-Driessens, arbeider, verkocht aan Frans Engelen-Plompen, trambediende. Beiden waren woonachtig te Zandvliet.

Het woonhuis is opgevat als dubbelhuis, met een gevelbreedte van drie traveeën onder pannen zadeldak. Het betreft een bakstenen lijstgevel met gecementeerde plint en licht getoogde vensters, die voorzien zijn van hardstenen dorpels. Ter hoogte van de plint zijn nog oude ijzeren verluchtingsroosters bewaard.

Omstreeks 2003 is een nieuw overkragend pannendak met dakgoot aangebracht ter vervanging van de houten kroonlijst. Toen zijn ook de oude schoorstenen verdwenen. De oude paneeldeur met bovenlicht en deurknop én de drieledige vensters met vast bovenlicht en houten luiken zijn bij recente aanpassingswerken verdwenen.

  • Documentatiecentrum Antwerpse Noorderpolders, Dia’s, Zandvliet, S25.
  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 853#446.

Auteurs: Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Polderhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10876 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.