Bissegemsestraat

Beschrijving

Straat lopende van de Moorseelsesteenweg tot aan het Vlaswaagplein en behorend tot het historisch stratenpatroon van de gemeente. In 1638 "Cleene Yperstraete" genaamd; in het landboek van Bissegem van 1740 vermeld als "Cleene Iperstraete" en in een archiefdocument van 1749 "Cleenen Iperwegh". In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) opgetekend als buurtweg 5 of "Kleine Yperstraet" en sinds de tweede helft van de 19de eeuw kortweg Yperstraat.

Vanaf circa 1945 wordt het deel ten oosten van de Wulverikstraat "Peeter Benoitlaan" genoemd, het westelijk deel blijft de benaming Ieperstraat behouden. Sinds 1981 huidige benaming, als verlengde van de Bissegemsestraat in Heule.

Tot circa 1910 is de straat een aardenweg, in deze periode komt er een grintbedekking. Het deel ten westen van de Wulverikstraat wordt in 1972 geasfalteerd, het oostelijk deel heeft sinds 1939 een betonnen wegdek.

• VAN HOONAKCER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 52-53.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie