Doornikserijksweg (Bellegem)

Beschrijving

Van 't Hoge tot de gemeente Spiere. Bestond vermoedelijk reeds in de Romeinse tijd. In de 17de eeuw genaamd "Herstrate van Cortryck nar Doornick". Vanaf de 19de eeuw Doorniksestraat. In 1959 wordt het gedeelte tussen de Kruisstraat en de Katte de Kortrijkstraat genoemd. Na de fusie in 1982 verkreeg de straat de huidige benaming. Traject van de buurtspoorweg Kortrijk-Pecq, opengesteld in 1909 en afgeschaft in 1953, deels gelijklopend met de straat.

Uitvalsweg met typerende lintbebouwing, waaronder talrijke boerenarbeiderswoningen van één bouwlaag, onder meer huis rechts van nummer 74, en nummer 168-172 met links ervan bakstenen waterput (?). Nummer 177-181, pand van twee bouwlagen van rode baksteen verfraaid met witte, gele en groene baksteen en voorzien van casement (nummer 177 heden verbouwd).

Tevens enkele grote werkplaatsen (nummer 90 en nummer 93); N.V. De Zijde gesticht door V. Cambien en J. Vande Maele in 1928, burelen van 1960, weverij van 1975.

Basis van Kattebergmolen als getuigenis van vroegere landbouwgebonden industrie.

Tevens religieuze en onderwijzende functie. Belangrijke landschappelijke waarde, zie Bellegembos en Argendaalbos. Herdenkingskruis voor C. Jonckheere, verongelukt in 1906.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 103-107.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie