Driekerkenstraat

Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Bissegem
Straat Driekerkenstraat

• Inventarisatie Kortrijk deelgemeenten (geografische inventarisatie: 01-03-2001 - 31-08-2002).

Beschrijving

De straat is één van de oudste van de gemeente en loopt van de Bissegemplaats naar de Overzetweg. Ze verbond voorheen, de oude dorpskern met de Meensesteenweg. In het landboek van 1740 "Kerkstraete" genaamd, in de Atlas der Buurtwegen (1843) buurtweg 1 of "Kerkstraat". Vanaf 1981, na de fusie met Kortrijk krijgt de straat haar huidige benaming naar de drie verschillende kerken die ze kende. In 1909 wordt ze bestraat; in hetzelfde jaar wordt de eerste brug over de Leie aangelegd.
De eerste kerk was gelegen in het midden van het kerkhof (aan het kruispunt met de Vrije Aardstraat) en werd afgebroken in 1898. De oudste vermelding van het eerste bedehuis gaat terug tot in 1107. Het was een eenbeukige kerk van Doornikse kalksteen waarvan in 1875 de toren en het koor gesloopt werden. Ter hoogte van het huidige nr. 47 wordt in 1872 de tweede kerk van Bissegem gebouwd, het is een neoromaanse kerk naar ontwerp van Hennebicque, opgetrokken als gevolg van de bevolkingsaangroei. Het schip wordt thans deels herbruikt als magazijn, cf. de zijgevels met rondbogen. In 1899 wordt de derde kerk gebouwd wegens verdere bevolkingsaangroei (cf. Bissegemplaats z.nr.).

Straat met voornamelijk woonfunctie, o.m. nrs. 76-100 eenheidsbebouwing uit 1950 opgetrokken door Maatschappij Leieland, tevens enkele burgerwoningen m.n. nr. 7, dorpswoning van twee traveeën en twee bouwlagen, met ijzeren I-profielen als latei voor raam en deur op begane grond en nrs. 19-21, woningen met art-deco-inslag uit de jaren 1930.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 120-122.

Bron: WVL5