Gullegemsesteenweg

Beschrijving

Van de Meensesteenweg tot de Bissegemstraat in Gullegem. In het landboek van 1740 was het de "Straete leedende naer Gulleghemplaetse" en in de Atlas der Buurtwegen (1843) buurtweg 4, "Gulleghemstraet autrefois dit Plas". Vanaf 1901 wordt het "Gulleghemsteenweg" en in 1920 "Gulleghemstraat". Sinds 1930 wordt het deel ten zuiden van de spoorweg "Statiestraat" en later "Stationstraat" genoemd, vanaf 1981 huidige benaming. Aanvankelijk volgde deze weg het tracé van de Oude Gullegemsestraat, vanaf 1871 volledig nieuw tracé voor het deel tussen de Meensesteenweg en het kruispunt Oude Gullegemsestraat en Gullegemsesteenweg. In 1893 aanleg sporen voor buurtspoorweg Kortrijk-Bissegem-Gullegem aan de westzijde tot aan de spoorweg en aan de oostzijde voorbij de spoorweg, in 1956 opgebroken en in 1957 wordt de weg verbreed. In 1983 wordt de brug over de Ringlaan geopend.

Basisbebouwing: rijhuizen van één à twee bouwlagen en met variërende gevelbreedte onder pannen zadeldaken - onder meer geknikt: nummers 69-70 -, uit de 19de eeuw en voornamelijk de eerste helft van de 20ste eeuw. Ook nieuwbouw en aangepaste of vernieuwde gevelparementen, met woon- en commerciële functie. Nummer 77, twee diephuizen met grijsgeschilderd gevelparament en achterliggende schuur. Voorbij Rijmsnoerstraat lintbebouwing voornamelijk bestaande uit breedhuizen. Nummer 128 dieper in gelegen pand: buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf, voorheen school uit de jaren 1950. Veevoederbedrijf "De Modelhoeve", opgericht in 1930.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 169-171.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie