Kloosterstraat

Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Marke
Straat Kloosterstraat

• Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé, van de Markeplaats tot de Hellestraat. In 1789 wordt ze de "Straete loopende van de oude smisse naer de Plaets" genoemd, tijdens de 19de eeuw is ze een deel van buurtweg 3 of de Hellestraat. In 1910 wordt het noordelijk deel van de Hellestraat de Kloosterstraat genaamd, naar het aldaar gelegen klooster. Heterogeen straatbeeld. Voornamelijk breedhuizen van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Eenvoudige baksteenbouw, o.m. nr. 16, getypeerd door poorttravee met heiligennis, nr. 18 met winkelpui verfraaid door pilasters met Ionische kapitelen, nr. 76, hoekhuis verlevendigd d.m.v. muurband, plint en gootlijst. Voorts ook arbeiderswoningen van één bouwlaag onder pannen zadeldak, o.m. nrs. 23, 34-38 en van twee bouwlagen nrs. 78-82 verfraaid door het gebruik van witte sierbaksteen. Verder enkele huizen met art-deco-inslag, o.m. nrs. 9-11, cf. erkers, parement van gele baksteen en variërend metselverband.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 240-241.

Bron: WVL5