Knokstraat

Beschrijving

Van de Moeskroensesteenweg naar de Luignestraat. Licht hellende dorpsstraat met gebogen tracé. Lintbebouwing getypeerd door in groepjes bij elkaar geplaatste burger- en arbeiderswoningen. Eenvoudige bakstenen lijstgevels onder meer nummer 17-19 getypeerd door de rechthoekige vensters met afgeschuinde bovenhoeken; nummer 11 met typische aflijnende fries met uitgelengd dropmotief en muurbanden van witgeschilderde baksteen.
Ook enkele kleine arbeidershuizen van één bouwlaag onder zadeldak onder meer nummers 13, 15 en 22-24.
Vestigingsplaats van de houthandel en houtzagerij Vandecasteele (zie Bergstraat nummer 25) opgericht in 1945 en gegroeid uit de wagenmakerij.

• DECOENE D., Aalbeke: de landelijke gemeente 1944-1976, Kortrijk, 1981, p. 118.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie