Markebekestraat

Beschrijving

Van de Hospitaalweg tot de Marksesteenweg. In 1764 wordt de straat omschreven als de "Tholstraete commende van de stadt Cortryck naer de herberghe den Slabbaert". Tijdens de 19de eeuw maakt de straat deel uit van de "Dronkaertstraet" of "Herstraet". Door de aanleg van de spoorweg Kortrijk-Moeskroen wordt de straat in twee gesplitst, het oostelijk deel krijgt in 1910 de benaming "Kortrijkstraat" en het westelijk deel "Rekkemstraat". Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het de "Pastoor Slossestraat". In 1968 wordt het "Kortrijksestraat" en sinds 1981 heet de straat Markebekestraat, naar het gehucht Markebeke, waarheen ze leidt. Straat met gedeeltelijk eenzijdige bebouwing.

Basisbebouwing: voornamelijk arbeiderswoningen uit eind 19de eeuw en begin 20ste eeuw. Nummers 92-98, reeks van arbeidershuisjes, inspringend ten opzichte van de rooilijn. Verankerde baksteenbouw met bepleisterd en beschilderd parement op gepikte plint. Nummers 110-130, verankerde baksteenbouw, veelal met gewijzigde muuropeningen. Ook enkele typische interbellumwoningen, onder meer nummers 36-38, zie verdiepte ronde erkers, luifel en meerkleurig metselwerk en nummer 102, getypeerd door gestileerd glas-in-loodbovenlicht. Nummer 112, vlasschuur met restanten van opgehangen schuifpoort.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 307-309.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline