Markeplaats

Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Marke
Straat Markeplaats

• Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

Beschrijving

Van de Marktstraat tot de Van Belleghemdreef. In 1632 vermeld als "Plaetse van Marcke", in 1827 als "Plaetse", later "Plaats" en vanaf 1968 "Marktplein". Sinds 1981 huidige benaming.
Ten westen van het plein gedenksteen voor de militaire, de burgerlijke en de opgeëiste slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog (en later Tweede Wereldoorlog), opgericht in 1923. Gedenkteken geplaatst in ovaal plantsoen afgezet door natuurstenen muurtje met ijzeren hek. Gekanteelde muur met centraal bronzen reliëf naar ontwerp van Remi Rooms (Gent) gevat in arduinen schouderboogomlijsting.

JACOBS M., Zij, die vielen als helden. Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel II, Brugge, 1996, p. 230.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 309.

Bron: WVL5