Marktstraat

Beschrijving

Van de Markeplaats tot de Markebekestraat. In 1752 was het de "Straete van Marcke", in 1764 de "Craeypoelstraete leedende naer d'herberghe den Slabbaert", in 1789 de "Straete loopende van de Plaetse naer de herberg den Slabbaert" en in 1791 de "Craeypoelstraete" of "Craeypuulstraete". Vanaf 1827 werd het de "Marckestraet" en in 1968 werd de "Markestraat" vervangen door Marktstraat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze "Raymond Tollenaerestraat" genoemd, naar een propagandist van het VNV en commandant van de Dietsche Militie. Tot 1842 liep de straat verder door tot aan de Doenaertstraat, na de aanleg van de spoorweg werd het noordelijk deel afgesplitst. Bij de verhoging van de spoorweg in 1875-77 werd een viaduct aangelegd, dat in 1950 vervangen werd. Op het einde van de 19de eeuw de bedrijvigste straat van Marke. Heden overwegend woonfunctie maar ook horecazaken, onder meer herbergen: nummer 4, middenstandshuis naar ontwerp van Roger De Budt en nummer 10, geritmeerd door lisenen en vensterregisters. Enkele woningen uit het late interbellum onder meer nummers 20 en 22, breedhuizen van 1937 naar ontwerp van Leman getypeerd door driehoekige erker, luifel, zwartgeglazuurde baksteen en verspringend metselwerk. Nummers 34 en 36, twee opmerkelijke breedhuizen met vernieuwd parement uit de tweede helft van de 20ste eeuw; dubbelhuizen getypeerd door brede driezijdige erker. Nummer 93-95 tweewoonst in spiegelbeeldschema, deuren en benedenvensters onder ijzeren I-balk.

In ommuurde tuin gelegen elektriciteitskabine met puntgevel met overkragende dakschilden.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Marke, nr. 2588.