Meensesteenweg (Bissegem)

Beschrijving

Van de Meensestraat tot de Kortrijkstraat, deels gelegen op het grondgebied van de stad Kortrijk. Voorheen Rijksweg nummer 9 Brussel-Doornik, sinds 1985 Rijksweg nummer 8.

In 1640 vermeld als "Straete naer Menene" en in 1660 als "Heerstraete die gaet van Cortryck naer Meenen". In de 18de eeuw wordt het de "Steenwegh van Meenen naer Cortryck" en in de 19de eeuw Meensesteenweg. Sinds 14 juni 1968 kent de straat haar huidige benaming.
Aanvankelijk is het een aardeweg die door de octrooien van Karel VI in 1723 geplaveid wordt.

Het tracé van de stoomtram naar Menen liep gelijk met de steenweg. De eerste stoomtram reed in 1893. De sporen liepen tot aan de spoorweg aan de noordzijde en vervolgens aan de zuidzijde; in de dorpskern van Bissegem liepen ze in het midden van de weg. De laatste tram reed in 1957.
Het straatbeeld wordt tevens getypeerd door de spoorwegbrug die vanaf 1960 de overgang vervangt. De brug over de nieuwe ringlaan werd open gesteld in 1979. Net voorbij de spoorwegbrug bevindt zich het Guldensporenstadion van voetbalclub KV Kortrijk.

Tevens vestigingsplaats van de gemeentelijke begraafplaats aangelegd in 1888 op een terrein gelegen tussen de Steenweg en de spoorweg; de kapel dateerd van 1893.

Straat met overwegend woonfunctie, ook horeca- en handelszaken, voornamelijk in de dorpskern: nummers 310, 390, 397 en volgende.
De basisbebouwing bestaat uit rijhuizen veelal van twee bouwlagen en met variërende gevelbreedte onder pannen zadeldak, breedhuizen met lijstgevel uit de 19de en het begin van de 20ste eeuw. Verder van de dorpskern ook minder aaneengesloten bebouwing. Voormalige woningen van vlashandelaars: nummers 272, 433-437. Meerdere woningen uit het interbellum onder meer nummers 110-118, 313-315, 491.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkste straten, Kortrijk, 1986, p. 316-321.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie