Burgerhuis met art-nouveau-inslag waarvoor bouwaanvraag uit 1910, voor eigen rekening gebouwd door de van oorsprong Duitse aannemer van openbare werken Friedrich Gonschorek. Deze had in 1907 aan de overzijde van de straat op nummer 46 al een eerste eigen woning met gelijkvloers magazijn opgetrokken. Gelijktijdig met de tweede eigen woning diende Gonschorek bouwaanvragen in voor een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen op de aanpalende percelen nummers 43 en 45, die niet lijken te zijn uitgevoerd. In 1911 volgde de bouw van een opslagplaats achteraan op deze drie percelen. Het complex is omstreeks 1997 gesloopt voor de bouw van een woonzorgcentrum op de hoek van Arthur Sterckstraat en Van Vaerenberghstraat.
Rijwoning met enkelhuisopstand, drie traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. Witte bakstenen lijstgevel belijnd met witte natuursteen op een breukstenen sokkel. Accent op de middenas door balkons met krullig smeedwerk; flankerende tegelpanelen met bloemmotief. Het centrale dakvenster werd oorspronkelijk bekroond door een topstuk met voluten en een gebogen fonton, waarop een schild met de initialen “FG” van de bouwheer. Doorrij naar werk- en opslagplaatsen met beglaasde smeedijzeren poort onder een gietijzeren latei.
Volgens het bouwplan bestaat het gebouw uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw. Gelijkvloers is de plattegrond opgedeeld in de doorrij, en de centraal ingeplante vierkante traphal geflankeerd door twee kantoren. Een derde kantoor, wc, twee ‘cabinets’ en een keuken nemen de achterbouw in. Van de bovenverdiepingen ontbreken de plattegronden in het bouwdossier.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2022: Aannemerswoning Friedrich Gonschorek [online], https://id.erfgoed.net/teksten/370488 (geraadpleegd op ).
Art-nouveaugetint enkelhuis met gemengde functies, drie traveeën, drie bouwlagen en pseudo-mansardedak, te dateren circa 1907. Witte bakstenen lijstgevel belijnd met natuursteen; breukstenen sokkel; balkons met krullig smeedwerk, flankerende tegelpanelen met bloemmotief. Doorrij naar werk- en opslagplaatsen met beglaasde smeedijzeren poort onder gietijzeren latei.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Aannemerswoning Friedrich Gonschorek [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10883 (geraadpleegd op ).