Michel Vandewielestraat

Beschrijving

Van de Rekkemsestraat tot het Koekuitsplein. Straat vermoedelijk aangelegd in 1902 bij de bouw van het station. Aanvankelijk de "Statiestraat" genoemd, vanaf 1968 de "Stationstraat" en sinds 1981 huidige benaming, naar een vooraanstaand Kortrijks industrieel, wiens bedrijf in de straat gehuisvest is. Voormalige vestigingsplaats van het station, afgebroken circa 1985. Het station van Marke was vooral een goederenstation dat onder meer belangrijk was voor de vlasnijverheid. De stopplaats, vanaf 1900 ook een stationsgebouw, leidde tot de oprichting van verschillende industriële vestingen. Straatbeeld bepaald door de aanwezigheid van verscheidene industriële gebouwen voornamelijk opslagplaatsen.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 328.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline