Moeskroensesteenweg

Beschrijving

Brede steenweg die het dorp doorsnijdt van noord naar zuid. In 1752 vermeld als "Straete van Aelbeke naar Tourcoigne", in 1864 als "Rue de Courtrai a Tourcoign" en in 1930 Kortrijksestraat. Vanaf 1981 huidige naamgeving. In 1950 werd de kerkhofmuur en in 1967 werden verscheidene huizen gesloopt voor de verbreding van de straat. Zowel commerciële als woonfunctie. Verscheidene herbergen onder meer nummers 75 en 289. Ook verscheidene (vlas)schuren, onder meer, zonder nummer, schuur uit de jaren 1930 bestaande uit vijf parallelle beuken onder pannen zadeldak. Naar de grens met Moeskroen vestigingsplaats van twee grote bedrijven: voormalige pannenfabriek Tuilleries du Sterreberg, thans Koramic, opgericht in 1907 en tapijtenfabriek Louis de Poortere opgericht in 1929 met bewaarde interbellum conciërgewoning en bedrijfsgebouwen.

Voornamelijk rijbebouwing van arbeiders- en burgerwoningen uit de tweede helft van de 19de eeuw en eerste helft van de 20ste eeuw, van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldak.

Tal van lage arbeidershuisjes onder meer nummer 67, arbeidershuis gedateerd 1816-1931 zie voorgevel, met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel, evenals nummers 227-229 en nummers 235 tot 251, van circa 1900 getypeerd door aflijnende fries met uitgelengd dropmotief. Baksteenbouw met al dan niet bepleisterde of gecementeerde en beschilderde lijstgevels.

Nummer 39-45, dwars op de straat ingeplante boerenarbeidershuisjes met 18de-eeuwse kern. Nummer 39, met verankerde zijpuntgevels met vlechtingen en licht getoogde vensters onder druiplijst.

Verschillende woningen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, onder meer nummer 54 met fraaie smeedijzeren deur. Nummer 98, met typerende poorttravee en rondbogige muuropeningen met gekleurd glas in de bovenlichten. Nummer 126, verfraaid door het rijkelijk gebruik van gele sierbaksteen. Nummer 128, getypeerd door de sierankers. Nummer 130, typische kleine burgerwoning van 1929. Nummer 211 en 213, met typerende metselverbanden en nummers 215 en 217, getypeerd door de contrasterende lateien en vensteromlijstingen. Nummer 357, getypeerd door het verzorgd metselwerk zie fries en muurdam en borstwering. Nummer 359, verankerde baksteenbouw getypeerd door het contrasterend gebruik van witgeschilderde muurbanden en hoekblokken en sluitstenen.

Voorts verscheidene woningen met gecementeerde lijstgevels onder meer nummer 223-225, twee burgerwoningen onder pannen schilddak. Nummer 225, met fraai glas in lood trappenlicht. Nummer 265-267, twee burgerwoningen volgens spiegelbeeldschema. Horizontale gevelbelijning door schijnvoegen, waterlijst en doorgetrokken druiplijsten van de getoogde muuropeningen.
Ook eenheidsbebouwing onder meer nummers 224-228, 269-275.
Zonder nummer/ Bergstraat. Electriciteitskabine.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Aalbeke, nr. 873, 1929/2.
      • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 332-337.

Bron: DE GUNSCH A. & METDEPENNINGHEN C. met medewerking van CALLENS T. & VAN DEN MOOTER M. 2005-2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kortrijk, Deel IA: stad Kortrijk, Straten A-K, Deel IB: stad Kortrijk, Straten L-Z, Deel IIA: deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Bissegem en Heule, Deel IIB: deelgemeenten Kooigem, Marke en Rollegem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL5, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie