Molentjesstraat

Beschrijving

Van de Kooigemplaats naar de Doornikserijksweg. Gebogen tracé. Maakte deel uit van de oude Heerweg Kortrijk-Doornik. Na 1725 wordt de heerweg rechtgetrokken en de bocht wordt een binnenweg tot in 1827 "Houwen Herweg" genaamd.

Tussen 1875 en 1935 "Maagdelijnestraet". Vanaf 1935 Molenstraat verwijzend naar Kooigemmolen. Sinds 1981 Molentjesstraat.

Ten westen van de straat loopt de Kleine Spierebeek. Heterogeen straatbeeld, getypeerd door gegroepeerde rijbebouwing met zowel burgerwoningen als arbeidershuizen (nummer 19). In het tweede deel van de straat industriële gebouwen en hoeves. Ook sociale woningbouw, nummers 3-11 uit de jaren 1940 en 47-73 opgetrokken in 1954 in opdracht van de bouwmaatschappij "De Leie" uit Wervik.

Tevens vestigingsplaats van de lagere school (nummer 1). Nummer 2, de tabaksfabriek Depraetere-Vandenheede van 1943.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 338.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie