Peperstraat

Beschrijving

Tussen de Kortrijksestraat en de Oogststraat. Licht gebogen tracé. Oudste vermelding in 1665 als Peperstraetken en verwijst waarschijnlijk naar het Peperleen.

Basisbebouwing: voornamelijk arbeiderswoningen en enkele kleinere burgerwoningen onder meer nummer 8, met bakstenen lijstgevel verfraaid door gele sierbaksteen en nummer 46-48, burgerwoningen uit het eind van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw met bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Nummer 41-43, eenheidsbebouwing van twee arbeidershuisje met witgeschilderde bakstenen lijstgevel. Nummer 43, met fraaie houten winkelpui. Nummer 30-42, reeks van dwars op de straat ingeplante arbeidershuisjes onder pannen zadeldak en nummer 47-51, eenheidsbebouwing van drie diephuizen van 1920 enkel aanvraag voor nummer 49 met behouden open dakspant.

• Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Heule, nr. 164.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, 1986, Kortrijk, p. 374-375.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

Het toponiem "Peperstraat" duidt wellicht op de aanwezigheid van drassige bodem ("peperradic"). Dit is een verklaring die in andere steden en dorpen ook vaak aangehaald wordt. Het begin van de Heulse Peperstraat, daar waar de eerste huizen stonden, loopt immers parallel aan de Heulebeek en langs het parkdomein wat al eeuwenlang een overstromingsgebied is. In Vlaanderen en Nederland zijn er momenteel nog zo een 90 "Peperstraten". Het lijkt voor de hand liggend dat dit toponiem een gemeenschappelijke oorsprong had.

• Informatie verstrekt door Wim Van Staeyen.