Pottelberg (Marke)

Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Marke
Straat Pottelberg

• Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

Beschrijving

Van de Aalbeeksesteenweg tot de Torkonjestraat. In de 17de en 18de eeuw was het de "Strate van Tourcoing" en in de 19de eeuw "Route vers Lille". Het deel in Kortrijk werd vanaf het begin van de 20ste eeuw "Pottelberg" genoemd, het deel te Marke tussen 1910 en 1981 "Pottelbergstraat", om vervolgens ook Pottelberg te heten. De benaming "Pottelbergh" of "Potteleerenbergh" kwam reeds voor in 1502; er was tevens een "Goed te Pottelberghe". Pottelberg verwijst naar de kleiputten waar potaarde ontgonnen werd. De Pottelberg was reeds bewoond tijdens de steentijd, cf. gevonden silex-bijl. Grotendeels bestraat in 1769-1770. Tijdens bombardementen van 1944 werd het merendeel van de huizen in puin gelegd. Thans voornamelijk villabouw.

VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 385-387.

Bron: WVL5