Rollegemplaats

Beschrijving

Van de Aalbeeksestraat naar de Tombroekstraat. De benaming Plaetse wordt reeds gebruikt vóór 1762. Rollegemplaats in gebruik van 1981.
Trapeziumvormig plein rond de Sint-Antoniuskerk met éénzijdige bebouwing. Uitzicht bepaald door de Sint-Antoniuskerk en het Hof van Rolleghem. Wijziging van de kern van het dorpscentrum tussen 1961 en 1967 door de sloping van de 16de- eeuwse huizen, gebouwd op het vroegere kerkhof rond de kerk.

Voornamelijk woon- en commerciële functie, met verschillende herbergen onder meer nummer 9 "DE PLATSE". Voormalig politiek en administratief centrum van de gemeente met het oud gemeentehuis.

• VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 413-415.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline