Schepenhuisstraat

Beschrijving

Van Rollegemplaats tot voorbij de Bellegemseweg. Maakte voorheen samen met de Rollegemseweg deel uit van de Kortrijkstraat, onderbroken in 1979 met aanleg van de A17.

Zuidelijk deel van de straat in 1789 over 630 meter bestraat. In 1953 verbreed op de hoek met de Rollegemplaats door de afbraak van twee huizen. Aan de oostzijde, vooraan tot 1962 brouwerij van A. en J. Vandeghinste; gesticht door L. Vandeghinste in het begin van de 20ste eeuw.

Straat met voornamelijk woonfunctie met onder meer nummer 11, voormalig "Café Au Damier", heden met gewijzigde muuropeningen, ernaast garage van twee bouwlagen onder sheddaken, voorheen aanbouw van één bouwlaag. Verschillende boerenarbeidershuisjes van één bouwlaag, onder meer nummer 20, dieper in gelegen en haaks op de straat ingeplant en nummer 62-64 eenheidsbebouwing van twee huizen.
Nummer 6, klooster van zusters Sint-Theresia, opgericht in 1871.

• OOGHE R. e.a., Rollegem, in Archeologische en Historische Monografieën van Zuid-West-Vlaanderen, deel 5, Kortrijk, 1982, p. 87.
  • VAN HOONACKER E., Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 424.

Auteurs: Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline