erfgoedobject

Gekoppelde eclectische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
10887
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10887

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Geheel van twee volgens spiegelbeeldschema gekoppelde burgerhuizen in eclectische stijl met neorenaissance-inslag, naar een ontwerp door de architect Petrus Josephus Ryssens-Van Camp uit 1903. Opdrachtgever was van de heer F. Beuckelaers, een handelaar in 'tabac en feuilles', die kantoor hield aan het Kipdorp. Ryssens-Van Camp was in Antwerpen vermoedelijk actief van midden jaren 1860 tot de vroege jaren 1900. Tot het project behoorde nog de bouw van een rechts aanpalend derde burgerhuis met koetspoort (nummer 57, gesloopt) en de verbouwing van de links aanpalende woning (nummer 63).

Rijwoningen van drie traveeën en twee bouwlagen op een hoog souterrain, onder een pseudo-mansardedak met dakkapel en oeils-de-boeuf. Centraal balkon; markerende balustrades en stucpanelen; hoge deur en bovenlicht met middenkalf in neorenaissance.

De plattegrond van beide woningen beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens het bouwplan omvat de begane grond de gebruikelijk enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht en balkon, en neemt de keuken annex pomphuis het souterrain in.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#2748 (25 augustus 1903).

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gekoppelde eclectische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/10887 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.