Vagevuurstraat

Gemeente Kortrijk
Deelgemeente Marke
Straat Vagevuurstraat

• Inventarisatie Kortrijk (geografische inventarisatie: 01-05-2000 - 31-07-2003).

Beschrijving

Straat lopende van de Markeplaats tot de Kalvariestraat volgens licht gebogen tracé. In 1563 (?) was het de "Straete naer den Boondriesch". In de Atlas der Buurtwegen (1843) aangeduid als buurtweg 5 of "Vagevuurstraet. Sinds 1910 gesplitst in de huidige Vagevuurstraat, Kalvariestraat en Keizerstraat. Benaming komt van de buurt van de Markebeek die in 1764 "den waterplaes genoemt het Vagevier" was, in 1776 "Le Purgatoire" en in 1803 de "Vagevuurbrugge".
Basisbebouwing: arbeiders- en kleine burgerwoningen van twee bouwlagen onder pannen zadeldak, voornamelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, ook nieuwbouw, o.m. nrs. 12-16. Enkele arbeidershuisjes van één bouwlaag onder geknikt zadeldak, nrs. 50-52, verfraaid door gele sierbaksteen. Nr. 43. Handelspand met betegeld gevelparement. Nr. 33, z.g. "Het Kasteelke" van ca. 1820 in opdracht van Zacharias Van Belleghem, de eerste burgemeester van Marke. Verbouwde woning met oudere kern.

DECOCK F., Façades en wie erachter zit. Vagevuurstraat 33 het kasteelke, in Dorpskrant Marke, jg. 15, nr. 3 en 4, p. 12-13 en p. 11.
VAN HOONACKER E., duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 1986, p. 496-497.

Bron: WVL5