Geografisch thema

Breydelstraat

ID
7697
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7697

Beschrijving

Korte rechte straat van de Markt westwaarts in de richting van de zogenaamde Westpoort, loopt verder als Weststraat. Op het primitief percelenplan aangeduid als een deel van de "Rue de L'ouest". De bebouwing van de hele straat is opgenomen in het stadsgezicht (M.B. 23.11.1994). Aaneengesloten lintbebouwing van kleine burgerhuizen. De noordwand van de bebouwing werd bij de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog voor de helft ingekort waardoor de zuidzijde van de Sint-Pieterskerk zichtbaar werd vanaf de Markt (zie 'plan général pour l'aménagement de Lo' van 1919 en het rooilijnenplan van 1920). Heropgebouwde panden uit de jaren 1920. Breedhuizen van twee à vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Eenvoudige lijstgevels, bij nummers 1-3 met referentie aan de traditionele baksteenarchitectuur. Bij zuidwand mogelijk enkele panden met een 19de-eeuwse kern (onder meer nummers 2-4) en panden met een parement uit de jaren 1930.

  • SMETS M. (redactie), Resurgam, De Belgische wederopbouw na 1914, Gent, 1985, p. 88-89.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis uit de jaren 1920

  • Omvat
    Gasthof De Zwaan

  • Omvat
    Stadswoning

  • Omvat
    Stadswoning

  • Is deel van
    Lo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Breydelstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7697 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.