Geografisch thema

Hazewind

ID
7700
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7700

Beschrijving

Klein gehucht ontwikkeld op het kruispunt van de Grote Beverdijkbeek en de vroegere kronkelende weg Lo-Nieuwkapelle. Reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Haesewyndeken" en als "Haesewind hameau" op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Midden 19de eeuw, zie kaart van Ph. Vandermaelen (1850), worden Lo en Nieuwkapelle (Diksmuide) ten noorden van de voormalige weg van een nieuwe verbindingsweg (huidige N 364) voorzien die ten noorden van het gehucht een stompe knik maakt. Het tracé Nieuwkapelle-Hazewind langs de Grote Beverdijkbeek bleef tot op de dag van vandaag behouden als Hazewind en Hazewindstraat (grondgebied Nieuwkapelle). Het kronkelende tracé Hazewind-Lo daarentegen verdween geleidelijk aan in de tweede helft van de 19de eeuw, zie kaart van het Militair Cartografisch Instituut (1883 en 1911). Nummer 10: laag gecementeerd woonhuis onder zadeldak, achtergevel met één opkamertravee onder verhoogd lessenaarsdak.


Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Café in den Hazewind

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve Koude Schuere

  • Is deel van
    Lo


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hazewind [online], https://id.erfgoed.net/themas/7700 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.