Oude-eiermarkt

Beschrijving

Plein ten westen van de Sint-Pieterskerk. Van oudsher vormt dit plein een deel van het kerkhof rond de kerk. Na de Eerste Wereldoorlog wordt de dubbele huizenrij met kleine huisjes ten westen (zie primitief percelenplan circa 1835) niet heropgebouwd. Hiermee verdwijnt de Oude Eiermarktstraat, op het primitief percelenplan aangeduid als "Rue du Bouillon". Kerkhof met markerende ommuring van de na de Eerste Wereldoorlog. Deze muur is afgezet met platanen (ten westen) en knotlindes (ten noorden). De Oude-eiermarkt is opgenomen in het beschermd stadsgezicht (M.B. 23.11.1994). De voormalige kapelanie - het huidige gemeentehuis - is het meest markerende gebouw aan de Oude-eiermarkt. Hierbij sluit links een brandweerkazerne uit de jaren 1960-1970 aan.

Auteurs: Vanneste, Pol