Eenheidsbebouwing van drie winkelhuizen en zeven burgerhuizen in eclectische en art-nouveaustijl, waarvoor bouwaanvragen van 1904 en 1905, voor eigen rekening opgetrokken door metser-aannnemer Joseph Lathouwers. Het project kwam in twee fasen tot stand. De eerste fase waarvoor bouwaanvraag van 4 april 1904 betrof de winkelhuizen Statiestraat 167 en Callensstraat 2-4, en de drie burgerhuizen Callensstraat 6-10. De tweede fase waarvoor bouwaanvraag van 21 februari 1905 betrof de vier burgerhuizen Callensstraat 12-18.
Winkelhuizen van respectievelijk twee bij vier traveeën en twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder zadeldak. Volgens spiegelbeeldschema gekoppelde rijwoningen met enkelhuisopstand van twee (nummers 6-8) of drie traveeën (nummers 10-18) breed en twee bouwlagen hoog onder gemansardeerd zadeldak. Aaneenschakeling van rode, gele en witte bakstenen lijstgevels met banden, vensterbogen en sierelementen in metselwerk van contrasterende kleur, op een hardstenen plint. De nummers 6 tot 18 verlevendigd met jzeren bel-etagebalkons, mozaïek- en sgraffitipanelen; verspringende kroonlijstjes links en rechts van mansardevenster. Getoogde muuropeningen; bewerkte hardstenen lekdrempels met spuwerHouten inkomdeuren met siersmeedwerk en guillotineramen met typische roeden op de begane grond. Behouden winkelpui op nummer 4.
Volgens de bouwplannen zijn de burgerhuizen van het klassieke type, bestaande uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Gelijkvloers enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de keuken annex pomphuis en wc in de achterbouw. Op bovenverdieping drie kamers en badkamer, onder dak twee mansardes en zolder.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2022: Burgerhuizen en winkels in eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/teksten/391503 (geraadpleegd op ).
Eenheidsbebouwing van tien rijhuizen, waarvoor bouwaanvraag van 1904 (nummers 2-10 + Statiestraat nummer 167) door metser-aannnemer J. Lathouwers. Aaneenschakeling van rode, gele en witte bakstenen lijstgevels met banden, vensterbogen en sierelementen in contrasterend metselwerk. De nummers 6 tot 18 verlevendigd met ijzeren bel-etagebalkons, mozaïek- en sgraffitipanelen; verspringende kroonlijstjes links en rechts van mansardevenster. Hoekhuis en onmiddellijk aansluitende woningen opgericht als handelspand, oorspronkelijke pui behalve op nummer 167.
Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. 1992: Burgerhuizen en winkels in eenheidsbebouwing [online], https://id.erfgoed.net/teksten/10894 (geraadpleegd op ).