Burgweg

Beschrijving

Lange kronkelende weg doorheen Pollinkhove, vanaf de Lindestraat in het zuiden van Pollinkhove, over de Romanestraat, tot aan de grens met Sint-Rijkers (Alveringem) in het noorden alwaar de weg als Klarewal doorloopt tot Alveringem. Op het primitief percelenplan (circa 1835) reeds aangeduid als "chemin appellé Burg Weg". Deze straat wordt voornamelijk gekenmerkt door verspreide bebouwing van hoeves met losstaande bestanddelen (onder meer nummer 50, nummer 59). Ter hoogte van het dorpscentrum, klein boerenarbeidershuis annex wagenmakerij (zie infra nummer 17). Voorts recente villabouw aan de straat ( vanaf circa jaren 1990).

Een kasteeltje ter hoogte van huidige Kasteelstraat (nieuwe verkaveling) zou na de Eerste Wereldoorlog verdwenen zijn, zie aanduiding van enkele omwalde sites ten oosten van de Burgweg op het primitief percelenplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Voorts verspreide hoevebouw. Burgweg nummer 59: hoevetje van het langgestrekte type, in zijn huidige vorm uit eind 19de eeuw/ begin 20ste eeuw. Ter hoogte van Burgweg nummer 60 (afgebroken hoeve zogenaamd "Roode Poort" zie naambord), een achttal oude eiken als afboording van de weg.

Burgweg nummer +29 is gelegen aan de Doelweg en wordt besproken onder Doelweg zonder nummer

Auteurs: Vanneste, Pol