Drie gekoppelde burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie stadswoningen

Beschrijving

Symmetrisch geheel van drie burgerhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer P. Roose, naar een ontwerp door de architect Charles De Roeck uit 1901.

Rijwoningen met enkelhuisopstand van twee bouwlagen. Het hogere middenpand van drie traveeën onder mansardedak wordt geflankeerd door twee gespiegelde zijpanden van elk twee traveeën onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met schijnvoegen op de begane grond en hardstenen plint. Opvallend mooi stucwerk (rankwerkfriezen, leeuwenkoppen) rond de bovenvensters, nummer 14 met gietijzeren bel-etagebalkon. Rechthoekige muuropeningen, puilijst, doorgetrokken lekdrempels en klassiek hoofdgestel.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 956#1738 (10 mei 1901).