Geografisch thema

Pollinkhovestraat

ID
7731
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7731

Beschrijving

De Pollinkhovestraat is een rechte dorpsstraat van de Vaartstraat naar het zuiden van het dorp alwaar ze verder loopt in de Lindestraat en de Lindesteenweg (landelijk gebied). Voorheen liep deze weg ten noorden dood op de omwalde site van de pastorie (zie Pollinkhovestraat nummer 3) en het kerkhof alwaar de straat afgesloten werd door een herberg (zie prentbriefkaart). Op het primitief percelenplan (circa 1835) aangeduid als "Place d' armes". In 1844 (zie mutatieschets) werd de straat om de herberg heen doorgetrokken tot de Vaartstraat. Bij de bouw van het gemeentehuis (1955, zie nummer 1) werd de daarvoor reeds gedeeltelijk gedempte omwalling volledig gedempt en de straat rechtgetrokken tot aan de Vaartstraat.

Dorpsstraat met aaneengesloten bebouwing van arbeidershuizen en kleine burgerhuizen, voornamelijk uit de 19de eeuw. Een à twee bouwlagen, sommige huizen kregen in de loop der jaren een bijkomende verdieping en een nieuw parement. Het houtwerk van sommige panden refereert nog aan de traditionele kozijnconstructies onder meer nummer 6 en nummer 29 (zie infra) dit in samenhang met rechthoekige muuropeningen onder strek. Nummers 43-45 met bewaarde gootlijsten op klossen. Pollinkhovestraat nummer 5: huis met zaal Concorde uit de jaren 1950, het achtergelegen industrieel gebouw (een voormalige brouwerij ?) dateert vermoedelijk uit het einde van de 19de eeuw of het begin van de 20ste eeuw. Het einde van de straat wordt gemarkeerd door de gemeenteschool uit de jaren 1860 (nummer 39, zie infra) en een kapelletje en twee linden bij de erftoegang van de achteringelegen hoeve (nummer 42, zie infra).

  • DEBAEKE S., Terugblik: Lo, Pollinkhove, Reninge, Noordschote, Veurne, 1992, p. 63.

Bron: VANNESTE P. met medewerking van MISSIAEN H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Lo-Reninge, bestaande uit deelgemeenten Lo, Noordschote, Pollinkhove en Reninge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL14, onuitgegeven wekdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Gedenkteken voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen

  • Omvat
    Gemeentehuis van Pollinkhove

  • Omvat
    Gemeenteschool

  • Omvat
    Hoeve en Mariakapelletje

  • Omvat
    Parochiekerk Sint-Bartholomeus met kerkhof

  • Omvat
    Pastorie Sint-Bartholomeusparochie

  • Is deel van
    Pollinkhove


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pollinkhovestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/7731 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.