Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee burgerhuizen in eclectische stijl waarvoor bouwaanvraag van 11 maart 1909 (nummer 72 gedateerd 1909 in top), in opdracht van zussen en broer Catharina, Celestina en Arthur Nieuwejaars. Combinatie van tuit- en lijstgevels met gebroken gevellijn; wisselend aantal traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Breukstenen parement op sokkel van arduin; markerende kordons; nummer 70 met centrale houten erker en fries met kleurige tegelpanelen. Rechthoekige en halfronde balkons met fraaie ijzeren leuning. Boogvormige muuropeningen met origineel glas en schrijnwerk.

Auteurs: Plomteux, Greet