Geografisch thema

Ferdinand Campionlei

ID
7764
URI
https://id.erfgoed.net/themas/7764

Beschrijving

Korte, doch relatief brede verbindingsbaan tussen de Leuvensestraat en de Franklin Rooseveltlaan. Volgens het plan van J. Waroquiers van 1906 maakte deze straat toen deel uit van de "Nouveau Boulevard", de huidige Franklin Rooseveltlaan. Haar huidige benaming werd ontleend aan Ferdinand Campion die als liberaal gemeenteraadslid enorme invloed heeft uitgeoefend in Vilvoorde in de periode 1878-1912; hij was een grote voorstander van de overwelving van de Zenne en de aanleg van een baan naar Brussel, de huidige Schaarbeeklei; anderzijds wordt hij ook beschouwd als de geestelijke vader van het "Nieuw Kwartier", meer bepaald de stationswijk, zie d'Aubreméstraat. Bij het begin van de straat bevond zich tot 1782 de Leuvensepoort, één van de vier middeleeuwse stadspoorten.

Het begin van de straat links wordt thans ingenomen door de gebouwen van het Koninklijk Atheneum, waarvan het oudste gedeelte dateert van 1880-1881, zie Leuvensestraat nummer 117. Verderop vertoont deze zijde een relatief homogeen uitzicht met bepleisterde en beschilderde lijstgevels (nummers 3, 5, 11, 13, 21, 25, 27) van twee bouwlagen onder zadeldaken, vanaf het laatste kwart van de negentiende eeuw; het oorspronkelijke schrijnwerk werd op de meeste plaatsen vervangen. De even zijde echter wordt ingenomen door een heterogene lintbebouwing uit de twintigste eeuw, waaronder enkele panden met reminiscenties aan diverse neostijlen; zo vertonen de nummers 10, 12, 14 en 20, alle uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, neotraditionele elementen, terwijl 34 refereert aan de neo-Lodewijk-XV-stijl en volgens kadastrale gegevens dateert uit de jaren 1920.

  • CALDERON A., Historiek der straten van Vilvoorde, Leuven, 1993, p. 61-63.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ferdinand Campionlei [online], https://id.erfgoed.net/themas/7764 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.