erfgoedobject

Huis Den Schilt van Bourgougnen

bouwkundig element
ID: 109   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/109

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis "Den Schilt van Bourgougnen", gekend sinds 1495; de bewaarde gevelstenen ANNO/ 1782 zouden wijzen op de heroprichting van het tot dan bewaarde huis in opbouw.

De stadswoning maakt deel uit van een gevelwand met eenvoudige lijstgevels van drie bouwlagen en twee à drie traveeën, bepleisterd en witbeschilderd of gecementeerd, al dan niet met schijnvoegen; zadeldaken (meestal pannen) en sobere kroonlijsten. Rechthoekige muuropeningen, met stucversiering naar wijze uit de tweede helft van de 19de eeuw of op alleen nog zichtbare lekdrempels; het gaat voornamelijk om 19de-eeuwse aanpassingen van oudere kernen merkbaar aan elementen zoals scherpe dakhellingen of details in de opstand.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Huis Den Schilt van Bourgougnen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/109 (Geraadpleegd op 12-08-2020)