Twee modernistische meergezinswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

Beschrijving

Twee modernistische meergezinswoningen waarvoor bouwaanvragen van 1935. Nummer 33 in opdracht van de heer A. Peeters-Mys naar ontwerp architect Jos Sels-Vermeiren. Nummer 35 in opdracht van de heer L.J. De Deken naar een ontwerp uit 1935, licht aangepast in 1936; de signatuur van de aannemer-ontwerper kon niet worden geïdentificeerd. De werken van nummer 33 gingen van start op 20 mei 1935, van nummer 35 op 15 januari 1936.

Rijwoningen met twee ongelijke traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak, met opstanden in baksteenbouw. Nummer 33: lijstgevel met afgeronde erkers en balkons, afwisseling van decoratief metselwerk en bezette gevelvlakken. Nummer 35 met geblokte bakstenen volumes, strakke kubistische vlakverdeling en verhoogde begane grond met keldergarage.

Beiden woningen worden ontsloten door de gemeenschappelijke, zijdelings ingeplante inkom- en traphal. Volgens de bouwplannen is nummer 33 opgedeeld in drie gelijke huurkwartieren, die bestaan uit een enfilade van drie kamers, waarbij de woonkamer zich achteraan bevindt met aansluitend de keuken annex wc en terras. Nummer 35 omvat vermoedelijk een benedenwoning van twee niveaus met gelijkvloers een 'studio', eetkamer en keuken, en op de eerste verdieping een slaapkamer, badkamer, kantoor en zijkamertje. De tweede verdieping vormt een huurkwartier bestaande uit een eetkamer en keuken aan de straat, een badkamer, slaapkamer en zijkamertje achteraan. De garage en waskelder nemen het souterrain in en bij de woning sluit een serre aan.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1275#3185 (nummer 33) en 1275#3632 (nummer 35).