Winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Granen- en touwenwinkel, sinds de jaren 1920 op dit adres gevestigd. De wellicht begin-20ste-eeuwse houten winkelpui bleef integraal behouden, net als een deel van het originele winkelinterieur.

Context en historiek

Huis opgericht in 1848 en aanvankelijk opgebouwd uit één bouwlaag onder zadeldak. Afgaande op de stijl van de etalage, werd deze begin 20ste eeuw in de bestaande woning ingericht.

In 1921 koopt winkelier Aloïs Verstappen het winkelhuis van Frans Ceurvels-Van Lommel, schilder van beroep. Verstappen start er een winkel voor touw en zaden. Vermoedelijk dateert het winkelinterieur uit deze periode.

Twee jaar later, in 1923, vraagt Aloïs Verstappen vergunning om achter zijn granen- en touwenwinkel een magazijn op te richten ter vervanging van een omsloten hof. Het grondplan bij de bouwaanvraag toont de huidige situatie met winkelhuis en magazijn gescheiden door een koertje.

In 1925 wordt vergunning verleend voor het verhogen van het winkelhuis met twee bouwlagen onder mansardedak. Het ontwerp is van de hand van aannemer Louis Lindekens uit de Houthulststraat te Merksem. De bestaande etalage op de begane grond blijft daarbij bewaard.

Exterieur

De rijwoning omvat één travee en drie bouwlagen onder mansardedak. De lijstgevel heeft een parement van witte baksteen met toepassing van natuursteen voor kordons, raamstijlen en sluitstenen.

Op de begane grond wordt de volledige gevelbreedte ingenomen door een neoclassicistische houten winkelpui met centrale inkom geflankeerd door gebogen etalages. Het verfijnde art-nouveauschrijnwerk van de dubbele, beglaasde toegangsdeur en de etalages is bewaard. De vloer van de inkom is uitgevoerd in granito met boord in marmermozaïek.

Op de verdiepingen een gevelbrede driezijdige houten erker, waarboven een smeedijzeren balkonleuning en een segmentboogvormig drielicht. Het geheel wordt bekroond door een eenvoudige houten kroonlijst en mansardedak met twee brede houten dakvensters.

De huidige gevel wijkt enigszins af van het bouwplan uit 1925 waar een houten erker op de eerste verdieping en één centraal venster op de tweede verdieping werden voorzien.

Winkelinterieur

De winkelruimte beslaat een onregelmatig grondplan met een ruimte die naar achter toe versmalt. Achter het winkelhuis en gescheiden door een koertje ligt een werkhuis.

Aan de straatzijde omvat de winkelruimte twee afzonderlijke etalages met centraal de toegangsdeur. Beide etalageruimtes zijn afgescheiden van de winkelruimte door een schrijnwerkwand die tot tegen het plafond reikt en is opgebouwd uit een vitrinedeur met bovenlicht. De toegangsdeur en flankerende etalageafsluitingen zijn uitgevoerd volgens een gelijkaardige vormgeving: de gebogen raamindelingen bevatten beglazing in deels helder, deels geel structuurglas.

De winkelruimte wordt achteraan begrensd door vleugeldeuren met geslepen beglazing. De vloer is uitgevoerd in gevlamde tegels (roodbruin, wit, grijs), een type dat in de jaren 1930 tot jaren 1950 door zowat alle Belgische producenten van keramische en cementtegels op de markt werd gebracht. Het plafond is vlak bepleisterd.

Het winkelmeubilair dateert vermoedelijk uit het begin van de jaren 1920 toen Aloïs Verstappen hier een granen- en touwenwinkel opende. De wandkasten nemen nagenoeg de volledige muuroppervlakte in en zijn opgebouwd uit houten bakken in het onderste register en vernieuwde open wandkasten in het bovenste register. Eén rij houten bakken is afsluitbaar met trommelvormige luiken. Verder bevat het interieur een vrijstaande houten toonbank met geschilderde, verdiepte front- en zijpanelen en licht eikenhouten blad.

• Stadsarchief, Bouwdossiers, 961#7139, 961#7757.
  • Informatie m.b.t. vloertegels verkregen van M. Baeck (25 december 2016).